Těhotenství a porod: Co je dobré odmítnout?

10 procedur v těhotenství a při porodu, které si raději rozmyslete dvakrát

Nejde o to, odmítnout všechny intervence. Porod není děj, který lze mít úplně pod kontrolou. Jsou situace, kdy je vyvolání porodu či císařský řez tou nejbezpečnější možností. A komplikace jsou výjimkou, nikoliv normou.

Avšak v medicínsky neodůvodněných případech jsou následující zásahy, dle vědeckých studií, spojovány s horšími výsledky u matky, dítěte či obou.

1. Císařský řez u nízko-rizikové prvorodičky

Ačkoliv obecně s sebou nese císařský řez rizika, „nejbezpečnějším způsobem pro matku i dítě je nekomplikovaný vaginální porod,“ říká lékařka Catherine Spong, šéfka oboru gravidity a perinatologie v Eunice Kennedy Shriver National Institute of Child Health and Human Development.

Nejlepším způsobem, jak snížit počet císařských řezů celkově, je snížit jejich počet mezi nízko-rizikovými prvorodičkami. Je to proto, že první císařský řez „připravuje půdu pro ženin další reprodukční život,“ říká lékař Elliott Main, vedoucí lékařského týmu California Maternal Quality Care Collaborative, programu ke snížení zbytečných císařských řezů. „V tomto státě platí, jestliže máte první porod císařským řezem, máte 90% šanci, že následující porody proběhnou stejně,“ dodává.

Císařský řez je velká břišní operace. Tudíž nepřekvapí fakt, že snížením míry této procedury dojde ke snížení vážných komplikací, jako je infekce či bolest v místě řezu. Císařský řez může také komplikovat budoucí těhotenství zvýšením rizika problémů s placentou, mimoděložního těhotenství či prasknutí jizvy na děloze. A tato rizika se zvyšují s každým dalším císařským řezem.
V situacích, kdy matka silně krvácí nebo je přísun kyslíku k dítěti omezen, chirurgické řešení porodu je absolutně nezbytné. Avšak ženy mohou maximalizovat své šance na vyhnutí se zbytečnému císařskému řezu tím, že najdou poskytovatele péče a porodní prostředí takové, které podporuje vaginální porod. Při výběru poskytovatele péče, nemocnice či porodního centra, ptejte se na míru císařských řezů, zejména na míru u nízko-rizikových porodů. Použijte statistiky nemocnic a hledejte tu s nejnižší mírou ve vašem blízkém okolí. A studujte více o tom, jak se vyhnout zbytečnému císařskému řezu.
2. Automatický druhý císařský řez
Jenom proto, že jste první dítě porodila císařským řezem neznamená, že druhé musí také. Ve skutečnosti jsou dle ACOG (Americká akademie porodníků a gynekologů) ženy, které měly poprvé císařský řez, vhodnými kandidátkami na vaginální porod po císařském řezu (VBAC = vaginal birth after cesarean). Problémem je, že může být složité najít podporující zdravotníky pro vaginální porod po císařském řezu.
3. Plánovaný dřívější porod
Samozřejmě, některé děti se narodí před očekávaným datem porodu a komplikace v těhotenství jako velmi vysoký tlak matky dělá z dřívějšího porodu nejbezpečnější možnost. Avšak uspíšení porodu jinak zdravého dítěte – i když jen o pár dní – není nikdy dobrý nápad. „Důležitý fetální vývoj probíhá v mozku a plicích dítěte během těchto posledních týdnů těhotenství,“ říká Leah Binder, presidentka a výkonná ředitelka Leapfrog Group, neziskové organizace prosazující zlepšení kvality a bezpečnosti zdravotního systému ve Spojených státech.
U dětí narozených v termínu, což je minimálně 39 týdnů, je nižší míra dýchacích problémů a menší pravděpodobnost nutnosti intenzivní péče. Matky těchto dětí trpí více poporodními depresemi, možná proto, že tyto děti mají více problémů po narození. Navíc, dřívější porod vyžaduje buď vyvolávání či císařský řez, což s sebou nese větší riziko komplikací, než termínový vaginální porod.

4. Vyvolávání porodu bez medicínského důvodu

I po 39 týdnech těhotenství byste měla odolat nutkání vyvolat porod, jestliže neexistuje vážný medicínský důvod, říká Debra Bingham, R.N., víceprezidentka Asociace ženského zdraví, porodních a novorozeneckých sester. Poukazuje na to, že žena, která začne rodit přirozeně, může obvykle strávit časnou fázi doma, pohybovat se, jak je jí nejpříjemněji. Vyvolávaný porod probíhá v porodnici, kde je žena připojena minimálně na jednu kapačku a fetální monitor. Navíc, ve většině nemocnic není umožněno jíst a pít, jakmile začne vyvolávání. „Může se stát, že porod je vyvolán před tím, než je ženino tělo či dítě připraveno,“ říká Bingham. „To znamená, že porod může trvat déle a pravděpodobnost, že žena porodí chirurgicky je dvakrát až třikrát větší.“ Vyvolávaný porod často vede k dalším intervencím zahrnujících epidurál k úlevě od bolesti, porod kleštěmi či vakuumextraktorem, císařský řez. Což s sebou nese svá rizika.
Například, studie z roku 2011 zjistila, že žena, která podstoupí vyvolávaný porod bez indikace, má o 67 % větší pravděpodobnost, že porodí císařským řezem, a její dítě s o 64 % větší pravděpodobností skončí na jednotce intenzivní péče, ve srovnání s ženami, které začaly rodit samy od sebe. Indukce porodu je ospravedlnitelná, jestliže je pro to medicínský důvod, jako například prasklá voda bez započetí porodu nebo jestliže je týden či více po termínu.

5. Ultrazvuk po 24. týdnu

Pokud nejsou specifické důvody pro sledování, obvykle nepotřebujete ultrazvuk po 24. týdnu. Ačkoliv někteří lékaři provádějí ultrazvuky po tomto datu k odhadu velikosti plodu či termínu porodu, procento chyb se zvyšuje s tím, jak těhotenství pokračuje. A tato procedura neposkytuje dodatečné informace vedoucí k lepším výsledkům ani pro matku, ani pro dítě, jak uvádí přezkum z roku 2009 zahrnující 27 024 žen. Ve skutečnosti tato praktika zvyšuje míru císařských řezů.
6. Kontinuální fetální monitor
Kontinuální monitoring, během kterého jste připojena k monitoru zaznamenávajícímu srdeční ozvy miminka během porodu, omezuje v pohybu a zvyšuje pravděpodobnost císařského řezu či použití kleští. Navíc, nesnižuje riziko mozkové obrny či smrti dítěte, jak naznačuje výzkum. Vhodnou alternativou je monitorovat dítě v pravidelných intervalech používáním elektronického fetálního monitoru či přenosného ultrazvukového přístroje. Kontinuální elektronické monitorování je doporučováno, jestliže je vám podán oxytocin k zesílení porodu nebo máte epidurál.

7. Včasný epidurál

Při epidurálu se aplikuje anestetikum přímo do spinálního kanálu, takže necítíte bolest od místa zavedení dolů. Avšak čím déle je epidurál zaveden, tím více medikace se akumuluje a pravděpodobně neucítíte potřebu tlačit. Epidurál také může zpomalit porod. Oddalováním jeho zavedení a s efektivní podporou budete moci překonat „tvrdý bod“ a postupovat k bodu, kdy budete cítit, že již není ani potřeba. Jestliže nemáte epidurál, zeptejte se anesteziologa o lehčí blokaci. „Ideálně by žena měla být schopná hýbat nohama a hýžděmi,“ říká Main.

8. Rutinní protržení plodových obalů

Lékaři někdy protrhnou plodové obaly neboli „prasknou vodu“. Údajně proto, aby kontrakce zesílily a porod se zkrátil. Avšak metoda nemá tento efekt a naopak může zvýšit riziko císařského řezu, dle přezkumu 15 studií z roku 2009 zahrnující 5 583 žen. Navíc, umělé protržení plodových obalů může způsobit vzácnou, ale velice vážnou komplikaci, jako je výhřez pupečníku či problémy se srdečními ozvami.

9. Rutinní nástřih hráze

Těsně před porozením dítěte lékaři někdy provedou chirurgický řez ke zvětšení otvoru vagíny. Někdy je to nutné v případech porodu kleštěmi či vakuumextraktorem nebo když dítěti prudce klesají ozvy. Avšak v ostatních případech rutinní epiziotomie nepomáhá a je spojena s několika významnýim problémy, zahrnující poškození perinea a delší hojení, dle studie z roku 2009 zahrnující více než 5 000 žen.

10. Separace dítěte

Jestliže má dítě problém a potřebuje speciální monitoring, odeslání na sesternu či přímo na jednotku intenzivní péče je nezbytné. Avšak v ostatních případech, umožnění zdravému novorozenci a matce zůstat spolu podporuje bonding a kojení. Studie ukazují, že maminky dostávají přesně tolik spánku a učí se reagovat na podněty ke krmení svých dětí. Umožnění matkám a jejich dětem zůstat spolu je jedním z kritérií, které musí nemocnice mít, aby získala certifikát „přátelská k dětem“ od Baby-Friendly Hospital Initiative, což je program sponzorovaný Světovou zdravotnickou organizací a UNICEF.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.